Jubileum för Husqvarna Motorcyklar

Under pingsthelgen 2003 firades det att tillverkningen av motorcyklar startade på Husqvarna Vapenfabrik för 100 år sedan. Under lördagen var det jubileumsrally för motorcyklar och mopeder som var tillverkade av Husqvarna på småvägar runt staden. På söndagen var det motorcyklar som användes för tävling som visades upp, man hade uppvisningskörning på en avspärrad bana i Huskvarna, det var ett härligt ljud när klenoderna från 30-talet startade. Jag hade köpt en digitalkamera något år tidigare som kom till användning nu, foto i länkarna överst på sidan. Webbplatsen har under åren blivet så mycket mer än bara jubileet, med bland annat filmer längre ner på sidan. Det senaste är lite blandat i länken Åke Sjöqvist, han är välkänd i Husqvarna kretsar, jag får låna material av honom som digitaliseras och läggs in efter hand.

/ Anders Claesson

Historia

Husqvarna byggde sin första motorcykel 1903 och är ett av världens äldsta motorcykelmärken tillsammans med Triumph, Royal Enfield och Harley-Davidson. Husqvarnas svenska motorcykelepok ägde rum åren 1903–1986. Från början till och med 1906 var Husqvarnas MC utrustade med motorer från FN-motor, 1907 NSU, 1908–1909 Moto Sache och 1910–1918 användes Moto Rêve. 1919 tillverkades den första egna motorn.

Standardmotorcyklar

Responsive image

Den första egna motorn var en 550 cc V-twin med sidventiler, denna motor tillverkades ända till 1934. År 1932 premiärvisades en encylindrig toppventilmotor på 350 cc. Från 1946 till 1959 tillverkades en 118 cc motor som monterades i olika ramar och modeller som Svartqvarnan och Rödqvarnan samt en scooter. 1953 kom en 175 cc motor som satt i Drömbågen, Silverpilen och med 200 cc cylinder i Guldpilen, den tillverkades ända till 1965. 1971 tillverkades en 400 cc Cross som också baserades på Silverpilmotorn.

Tävlingsmotorcyklar

Responsive image

Husqvarnas historia på tävlingsbanorna inleddes redan 1922, bland annat tävlingarna i Strutsabacken Huskvarna vid pingst varje år. Folke Mannerstedt ingenjör och konstruktör anställdes 1929 som produktutvecklare av motorcyklar vid Husqvarna. Mannerstedt utvecklade nya maskiner med egentillverkade motorer på 500 cc, där man experimenterade med nya och lätta material, vilket ledde till stora framgångar på tävlingsbanorna med förare som Ragge Sunnqvist och Gunnar Kalén.

Husqvarna Fabriksmuseum

Responsive image

Fabriksmuseet öppnade den 27 april 1993, och inryms i det hus som fram till 1940-talet var vapenverkstad. Den 14 mars 2005 var det nyinvigning av museet som utökats till dagens 2400 kvadratmeter med ny handikappsvänlig entré och foajé samt nya utställningssalar. Detta är ett museum fullt av nostalgi, teknik, kvalitet och mångfald. Följ en över 300-årig utveckling vid ett av världens äldsta och mest mångsidiga industriföretag, där bland annat flera av de motorcyklar som Husqvarna har tillverkat finns.

Uppvisning av Tävlingsmotorcyklar

Film här bredvid är från jubileet Husqvarna motorcyklar 100 år. Det är en uppvisningskörning på en avspärrad bana i Huskvarna med tävlingsmotorcyklar från förr. Det var nog unikt att man hade fått ihop så många motorcyklar, och dessutom med en del tidigare världsmästare som körde några av dem. Många museer hade vid detta unika tillfälle lånat ut sina motorcyklar, bland annat Husqvarna Fabriksmuseum, och så var det naturligtvis många privatägda som var med. Som man kan se på filmen så var intresset stort med flera tusen åskådare runt banan. Förmodligen enda gången som man fick se så många fina gamla Husqvarna tävlingsmotorcyklar samtidigt.

Husqvarna Rallyt 2021

Föreningen Husqvarna Motorcyklar som bildades 1996 anordnar varje år ett rally för motorcyklar och mopeder som är tillverkade av Husqvarna. År 2020 var det inget rally på grund av pandemin och de restriktioner som då rådde. Det blev ett rally 2021 dock något senare på året i augusti. Starten är precis utanför Husqvarna fabriken på Stockmakaregatan, banan går runt Huskvarna med omnejd, motorcyklar kör 8 mil och mopeder kör 5 mil. Utmed banan finns det frågor som deltagarna skall besvara. Förutom att det är roligt att köra, så tror jag att det är väldigt inspirerande att träffa likasinnade och få utbytta tanka och funderingar. Filmen här bredvid är från starten, det går även att ladda ner den högupplöst här.

Husqvarna 500 cc TT 1934 Replika

Bernt Ståhl som har webbplatsen Veteranbilstv.se har gjort några bra filmer åt föreningen Husqvarna Motorcyklar som finns på deras webbplats. Där finns en film som jag tycker är extra intressant, Christer Fagerberg berättar och visar sin Husqvarna 500 cc TT 1934 replika. Filmen här bredvid är en länk till en webbsida hos Husqvarna Motorcyklar, den ligger alltså inte på min webbplats. Bara för att klargöra så att det inte blir några missförstånd, så är det alltid tillåtet att länka till eller "bädda in" material som ligger fritt och lagligt på webben enligt upphovsrättslagen.

Husqvarna Motocross

Åren runt 1930-talet så var det inom TT (Tourist Trophy, landsvägslopp) som Husqvarna nådde stora framgångar på tävlingsbanorna. I slutet av 1950-talet fram till 1980-talet var det däremot inom motocross som Husqvarna var ett av de mest framgångsrika märkena på tävlingsbanorna, med 13 vunna världsmästerskap. Det var visserligen framgångar senare men då tillverkades inte motorcyklarna i Sverige längre, utan var uppköpta av utländska företag. Filmen här bredvid är en deltävling från SM 1970 på Drättingebanan strax utanför Huskvarna. Vid starten kan man se på bränsletankarnas färg/dekor att det var Huskvarna motorcyklar som de flesta körde på den tiden.

Saxtorps Grand Prix 1934

Saxtorps Grand Prix var en internationell motorcykeltävling som kördes på avlyst landsväg (grusväg) sydost om Landskrona. Sträckan var 14,5 kilometer från Saxtorps kyrka - Dösjebro station - Björnstorp - Saxtorp. Totalt tio tävlingar hölls mellan 31 augusti 1930 och 6 augusti 1939. Under alla år som tävlingen arrangerades hade den mellan ca 100 000 till 150 000 åskådare varje gång. Detta blev även genombrottet för Husqvarnas motorcyklar. På filmen här bredvid från 1934 är det Ragge Sunnqvist med startnummer 1 som vinner med Husqvarna 500 cc V-Twin, han hade en snitthastighet på 133 kilometer i timmen på de 29 varven vilket var nytt rekord.

Folke Mannerstedt

Att Husqvarna blev så framgångsrika på 1930-talet inom racing beror nog mycket på Folke Mannerstedt (1901–1987). Nyss utexaminerad från Kungliga Tekniska Högskolan anställdes han 1929 som produktutvecklare av motorcyklar vid Husqvarna Vapenfabrik AB. Mannerstedt var pionjärerna med att utnyttja lättmetallegeringar och bemästra de svåra problemen med hållfasthet och värmeutveckling med exempelvis magnesiumlegeringar, silumin- och durallegeringar. På filmen här bredvid från 1985, så berättar han mer om varför Husqvarna TT Racer V-Twin var så framgångsrik på tävlingsbanorna.

Modellmotor

Per Gillbrand (1934–2016) var en mycket framstående svensk motorkonstruktör för motorer till bilar. Gillbrand deltog i utvecklingen av Saabs mest framgångsrika och välbekanta motorer, framförallt turbomotorn. Han hade som hobby att bygga modeller av motorer som var något alldeles extra när det gällde ny innovation och teknik för sin tid. På filmen här bredvid kan ni se Husqvarnas motorkonstruktör Folke Mannerstedts framgångsrika mästerverk från 1930-talet, Husqvarna TT Racer V-Twin motor som satt i deras tävlingsmaskiner.

© 2022 Anders Claesson